tisdag 3 juli 2007

Fuck Logic!

Trampade på en före detta arbetskamrats tår nyligen. Kommenterade en reklamannons som jag visste hans byrå hade gjort. Alltså jag var inte positiv i kritiken, eftersom jag tyckte den var skitkass.

Jag anser att en kampanj ska koppla samman olika delar av problemet i ett sammansatt koncept. När det gäller annonser måste man på ett eller annat sätt koppla samman bild, budskap med den effekt man vill uppnå. I annat fall förvirrar man konsumenten och tappar effekt.

I detta fall gäller det en sängreklam. Om jag ska förklara hur den såg ut, var det ungefär så här. Ett fullt svettigt dansgolv med rubriken ”Det är dags att gå hem och lägga dig!”. Något åt det hållet var texten. Och sedan satt avsändaren längst ner till höger och till vänster var en kort text kring sponsring av ett sportevenmang.

Man försöker få en effekt med rubriken, men ärligt, den är skitkass! Ska man sälja Highclass sängar får man fan se till att fånga målgruppen. Gör man det på ett svettigt clubgolv? Jag tror inte det, eller har jag missat något? Jag anser att detta är att lura kunden på pengarna. Ska man konkurrera med Hästens får man fan ha en marknadschef som vågar säga nej till sån här skit.

Kan man inte komma på bättre idéer än så, borde man nog ta en paus. Därför skulle jag vilja tipsa dem om en bok inför semestern. Själv streckläste jag den ifjol i en solstol på Mallorca. Den heter ”Fuck Logic, Logic Fuck” av Per Robert Öhlin. Jag har aldrig läst en bok och fått så många idéer på en och samma gång. Möjligen kan Edward de Bono konkurrera med Öhlin men inte många fler. Den är ett måste för varje person som behöver lite idé stimulering, inte bara för oss reklamjävlar.

Han har samlat en massa kreativa tankar och ger exempel på delar av världens bästa reklamtankar. För att ta några exempel så märks Copyn Pushpinder Singh på Ogiily & Mather i Mumbais annons för Cancer Patients Aid Association. Den innefattar bara en rubrik och avsändaren. -”Cancer cures smoking”, Cancer Patients Aid Association. Genialt!!!!!! Eller när The Econmist körde buss reklam på taken på bussarna i London. Den löd bara ”Thanks to our highoffice readers”. Också en stark fokusering på målgruppen,

Nej, jag tycker att så många kreatörer som möjligt får ta och införskaffa lite lektyr inför semestern. Annars är det inte konstigt att ytterligare ett företag kommer tycka att detta kan vi sköta själv. Och det är ett stort misstag, eftersom företagen skulle behöva fokusera på att utveckla bättre produkter och tjänster för konsumenten.

Inga kommentarer: