fredag 27 november 2009

Storebror ser dig...

Hmmm... Jag bara kom att tänka på en sak när jag idag läste Dagens Media. Draft FCBs kampanj för Radiotjänst har börjat rulla denna veckan. Succé kan man väl säga när nästan 1,7 milj unika besökare från 200 länder har gått in på sidan sedan i måndags. 600 000 foto har tankats upp för att göra filmklippet i kampanjen. Jag tror ni håller med mig om att det är en lyckad spridning för avsändaren från lilla Sverige, men vet ni egentligen vilken kampanj jag skriver om?

Jo, det ska jag tala om... Radiotjänst är avsändaren bakom Tackfilm.se! Denna sida som spridit sig via Facebook och liknande forum som en löpeld. Jag tycker naturligtvis att det är en bra idé och ett bra grepp om det hela, men börjar fundera på det hela. Jag har inga fakta i dessa tankar men tänker inte heller kolla upp dem, för detta är min blogg och här skriver jag för eget bevåg. hehehe...

Vem använder mest internet? Vi kan väl vara överens om att det är den yngre generationen i alla fall. Vilken generation är sämst på att betala radio & TV licensen? Vi kan nog vara överens om att det är den yngre generationen. Förstår ni vart jag vill komma med rubriken?

Nu är det ju inte så att Radiotjänst har denna kapacitet... Men låt oss leka med tanken... 1,7 milj unika besökare! Visserligen 200 länder, men då drar vi bort 700 000 och generaliserar att 1 milj är boende i Sverige. Undra hur många av dessa som betalar TV licensen? Om Radiotjänst skulle ha befogenhet och kapaciteten att kolla alla dessa IP nummer skulle de nog få in en hel del nya pengar i licensavgift! Eftersom alla med internet uppkoppling ska betala TV licens. hehehehe...

Kontentan är... Att när ni leker runt och skickar roliga filmer över nätet, då tänker ni inte alltid på vem avsändaren är. Kommunikation handlar om helt nya angreppssätt i dagens samhälle. Så storebror skulle kunna se dig!

torsdag 26 november 2009

Tveksam...

I tidning läser jag att köpcentra i Malmö har det tufft. Jag tror inte det är unikt för just denna stad, men ett vanligt fenomen. Tyvärr tror jag att både att felet ligger hos centrumledning, fastighetsägare och byrårerna. Det är så att ingen vågar göra något nytt utan trampar på i gamla spår. Det räcker inte idag med att slänga in en annons i tidningen eller köpa upp alla bussidor i stan för att folk ska shoppa hos just det köpcentret. Jag är tveksam till sättet kampanjerna kommunicerar.

Liljeholmstorget är ett bra exempel på hur man kan angripa det från ett socialt perspektiv. Jag tror fler skulle behöva se möjligheten med att knyta konsumenten till sig på den social agendan. Varje människa har ett behov att känna sig behövd och att man känner att någon bryr sig. Skapar vi en större transparens i våra varumärken och lyssnar på våra kunder, så skapar vi också fler språkrör för just vårt varumärke. Dessa tankar är ju inget nytt, men det är kanske dags att ta detta på allvar! Sociala medier är just nu en väldigt viktig plattform, vad som gäller om några år kan jag inte sia om nu. Men missar vi tåget nu, så lär vi inte vara med på nästa heller...

Det viktiga för alla företag är att vara effektiva på det vi gör och ha ekonomisk vinst i det. Detta kräver engagemang, nyfikenhet, öppenhet, kunskap och visioner. Ta dig tid att se filmensnutten nedan och fundera på om inte det är dags att förstå vad sociala medier kan göra för dig...

Debatten är igång...

Nina Åkestam skrev ett inlägg på sin blogg angående valet av Ulf Strömqvist som ny ordförande för Komm. Jag förstår hennes kritik och anser att branschen ibland verkar sträva bakåt för att man verkar rädd för vad som komma skall. Vi kämpar varje dag med att få respekt för vad vi verkligen gör utan att bli betraktade som lägst ner på statusstapeln. Vi förväntas ha svaret på hur vi ska nå ut till målgrupperna och få dessa till ett engagemang.

Nina skriver:
"Reklam/kommunikationsbranschen är mitt i brinnande lågkonjunktur. På varje byrå med självaktning jobbar folk som illrar för att hitta sig själva i allt det nya. Alla jag har druckit en kopp kaffe med det senaste året har haft samma tankar och diskuterat samma saker. Byråerna måste förändras. Vi måste professionaliseras. Kommunikationen måste upp på agendan i näringslivet, och det är vi själva som måste släpa den dit. Det händer enormt mycket omkring oss och vi måste ta i från tårna om vi ska ha en chans att hänga med."

Faktum är att Nina inte kritiserar Ulf som person eller hans kompetens, utan om han är rätt för jobbet. Jag håller verkligen med henne om att valet kan ifrågasättas. Just i dessa tider då debatten måste fram och synlig göras, ska man då välja en person som aldrig synts till i denna? En person vars byrå absolut inte ligger i framkant för det nya. Hilanders är väldigt duktiga på strategier, B2B och att vårda deras typ av kunder. De är dock i mina ögon inte en byrå som förespråkar den nya tiden, det räcker inte med att säga att man satsar på det digitala (det gör ju alla).

Tack Nina för att du lyfter upp det till ytan! Jag vet att du inte är ute efter jobbet själv, men någon måste ta sig an uppgiften... Vem är då det bästa valet? Jag har inte svaret, men det borde vara en som brinner för att utveckla vår bransch i rätt riktning.

onsdag 11 november 2009

Makes you think



Tyvärr ingen koll på vilken byrå som ligger bakom. Men den förmedlar att vi alla ser likadana ut under till. Eller ja, alla ser ju inte så här bra ut! Men den får en naturligtvis att tänka efter. Och just det i den här typen av reklam hittar man inte ofta.

Enkelt...

Jag förvånades över att just McDonalds gör denna typ av reklam. Men den är rakt på sak och förmedlar budskapet om free-WiFi klockrent.



Advertising Agency: DDB, Sydney, Australia
Executive Creative Director: Matt Eastwood
Creative Group Head: Adam Rose
Art Director: Matt Knapp
Copywriter: John Downing

Lekfullt värre...

Jag gillar denna Ben & Jerry reklam skarpt. Den är lekfull precis som varumärket och dessutom letar man efter avsändaren! Ingen BIG logo här inte! Nice!






Advertising Agency: Ogilvy & Mather, Singapore
Executive Creative Directors: Tham Khai Meng, Eugene Cheong, Todd McCracken
Copywriters: Mike Sutcliffe, Craig Love, Eugene Cheong
Art Directors: Adrian Chan, Maurice Wee, Stuart Mills
Photographer: Edward Loh (October Sky)

Sorry...

Hinner inte uppdatera numera. Jobbmässigt snurrar det på för fullt. Det handlar om golv, färdigmat, programvaror, telefoner, sökmotorer, m.m. Tyvärr är det inga jobb som jag kan visa ännu, men lovar att uppdatera så fort jag kan. Hösten har mer eller mindre flugit förbi och det börjar dra ihop sig inför en stundande jul. Så jag misstänker att jobbtrycket håller i sig ett par veckor till, peppar peppar. Känns som om den så kallade lågkonjunkturen är på väg bort.